Wykonanie
Ostatnio dostałam maila od Joli z zapytaniem, czy chcę dołączyć do kolejnego wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber . Nie wiedziałam, czy
będę w domu w weekend pieczenia. Okazało się jednak, że choroba pokrzyżowała nam
plany i ostatni wakacyjny weekend spędziliśmy w domu. Zabrałam się więc za pieczenie. Niestety zamiast sprawdzić o co chodzi z
mąką niebieloną, użyłam
mąki razowej. Dlatego moje
bagietki są nie jak
bagietki. Ciemne i o dość zbitej strukturze. Jednak smaczne, bardzo smaczne. Dziękuję dziewczyny za wspólne pieczenie. Przepis cytuję za Renatą, która go znalazła.A oto lista piekarek:Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/htmlSara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Wiewiora http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki:28o g letniej
wody480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki naleśniki; dokarmiony lub nie*480-600 niebielonej
maki (ilość
maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)2 1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżka
drożdży instant** (nie dałam)4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie, ja nie dałam)* Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem,
chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a
drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.** Przy dobrze dokarmionym zakwasie,
drożdże pominąć
Wykonanie:W dużej misce połącz
wodę, zakwas i 3 szklanki
mąki, resztę
maki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj. Dodaj
sól,
cukier,
drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki
mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych
mąki ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do
chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.Umieść ciasto w wysmarowanej
olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut. Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich
bagietek) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż
bagietki na blaszkę
poryta pergaminem lub w specjalnych formach do
bagietek. Pokryj
chleby lekko wysmarowanej folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C. Aby uzyskać klasyczny wygląd
bagietek, naciąć je trzy
razy na 1 cm.Piecz
bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowgo koloru. Wyjmij
chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie
chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób
chleb zachowuje chrupiącą skórkę .