Wykonanie
Uwielbiam ciabattę. Przełożona kawałkiem
pieczonego indyka z dodatkiem
sera,
sałaty i pysznym sosem stanowi fantastyczne weekendowe śniadanie. A jeśli dodatkowo możemy tę ciabattę zrobić samodzielnie to już mamy zestaw doskonały.Dzięki poniższemu przepisowi możesz zajadać świeżą ciabattę bez wychodzenia z domu! Wystarczy, że w piątek wieczór wymieszasz w misce kilka składników. I już. Nic więcej nie musisz robić. Przed samym pieczeniem możesz posypać ciabattę ulubionymi
ziołami albo ułożyć na wierzchu kilka
oliwek. Skuście się na to pyszne
pieczywo bo naprawdę warto!Potrzebujesz:400 g
mąki,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,15 g świeżych
drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych
drożdży instant,300 g chłodnej
wodyWykonanie:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj
sól i
cukier. W osobnej miseczce wymieszaj
wodę z
drożdżami i przelej całość do przygotowanej
mąki. Całość wymieszaj łyżką (około 30 sekund). Ciasto ma być klejące. Przykryj talerzem i odstaw do wyrośnięcia na około 16 godzin (minimum 12 godzin). Ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej.Po 16 godzinach wyłóż ciasto na oprószony blat, podziel na dwie części, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej części piekarnika, a na niej dwie podłużne puste foremki „keksówki”. Kiedy piekarnik jest nagrzany wyjmij gorące foremki (uważaj, są bardzo gorące!) i wypełnij formy
ciastem. Przykryj każdą formę folią aluminiową. Piecz przez 25 minut, następnie zdejmij folię i piecz dodatkowe 15 minut.Gotowe ciabatty wyjmij z piekarnika, po kilku minutach podważ je nożem i wyciągnij z foremek. Studź na kratce.
Smacznego!*Inspiracją był przepis ze strony kwestiasmaku.com