Wykonanie
Pin It
W Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na warszawskiej Białołęce ciągle odkrywam nowe warzywa. Był
brokuł łodygowy, natomiast motywem przewodnim dzisiejszego postu będzie
młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną
kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są mniej zwarte, a
sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą
kapustą.Składniki:1/2 główki
kapusty sałatkowej1/2
cebuli1
marchewkaolejsos sojowyszczypta
cukrusólpieprz1 łyżka posiekanego
koperkuWykonanie:
Kapustę szatkujemy,
marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a
cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie
przyprawy i
koperek, mieszamy.