Wykonanie
Dużą popularnością cieszy się
sałatka z
ogórków.
Sałatka z
kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej
kapusty-0,6 kg
marchwi-0,6 kg
cebuli-szklanka
oleju-1/3 - 1/2 szklanki
octu-2 łyżki
cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki
soli-
pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy ręcznie lub w maszynie.
Marchew ścieramy na grubych oczkach a
cebulę kroimy na drobno.
Do
cebuli dodajemy łyżeczkę
soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.W dużej misce łączymy
kapustę,
marchew i
cebulę, dodajemy
cukier i
sól oraz
pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy.
Dodajemy
olej i
ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.
Przekładamy do słoików, uzupełniamy
sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.
Smacznego!