ßßß Cookit - przepis na Grochowa zupa-krem

Grochowa zupa-krem

nazwa

Wykonanie

Za oknem mroźno i śnieżnie, rozgrzewajmy się więc od środka ! A, że jak pisałam już poprzednio przy okazji barszczu ukraińskiego polski dom zupą stoi, to dziś kolejna odsłona tradycyjnych zup polskich. Tym razem moja propozycja to gęsta i sycąca zupa grochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy się nam z reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ?
Składniki:
475 g suchego łuskanego grochu
2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej)
1 marchewka
1 mała pietruszka
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
ok. 200 g cienkiej kiełbasy
olej do smażenia
Wykonanie:
Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 60 - 90 minut, po czym wodę odlewamy. Groch zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania, łyżką cedzakową ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30 minut. Pamiętajmy, że wszystkie strączkowe mają tendencje do kipienia, jeśli całkowicie przykryjemy garnek lub ogień będzie za duży.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do grochu i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki i później w paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy kiełbasę i smażymy jeszcze przez 10 minut.
Zupę przelewamy do miseczek i podajemy razem z cebulą i kiełbasą.
Grochówka gdy wystygnie bardzo zgęstnieje, należny ją wtedy podgrzewać na bardzo małym ogniu, ewentualnie można do niej dodać troszkę wody.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/grochowa-zupa-krem.html