Wykonanie
Walentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.Klasyczne magdalenki, to francuskie
ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-)
Składniki:3
jajka200 g
mąki pszennej125 g
cukru50 ml
mleka100 ml
oleju rzepakowego8 g
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli
olej, połowę
mąki,
mleko,
proszek do pieczenia i resztę
mąki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie
serca wypełniamy do 3/4
ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika.Magdalenki pieczemy około 25 minut.Gdy przestygną posypujemy
cukrem pudrem.