Wykonanie
Witam WszystkichDzisiaj tłusty czwartek swego rodzaju dzień dla wszystkich łasuchów tych małych i tych wielkich, pewnie nie jedno z nas zje co najmniej jednego pączka. Ja postanowiłem jednak zrobić dzisiaj chrusty,czyli słodkości które należą do jednych z pierwszym jakie zrobiłem w swoim życiu, dlatego robię je trochę z sentymentem.Potrzebne Nam będą:
0,5 kg
mąki pszennej2
jajka3 łyżki
cukrupaczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mlekacukier puderolej rzepakowyDo miski dodajemy
mąkę,
jajka,
cukier i
mleko, zagniatamy dokładniedo uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 mniejsze części, rozwałkowujemy,po czym kroimy w paski, a paski dzielimy na mniejsze wewnątrz nacinając otwór przez który przeplatamy ciasto uzyskując pożądany kształt.
Smażymy w rozgrzanym
oleju rzepakowym, aby
faworki unosiły się na
oleju.
Gotowe chrusty wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po chwili wystygnięcia możemy posypać
cukrem pudrem.