ßßß Cookit - przepis na Chrusty (faworki)

Chrusty (faworki)

nazwa

Wykonanie

Witam Wszystkich
Dzisiaj tłusty czwartek swego rodzaju dzień dla wszystkich łasuchów tych małych i tych wielkich, pewnie nie jedno z nas zje co najmniej jednego pączka. Ja postanowiłem jednak zrobić dzisiaj chrusty,
czyli słodkości które należą do jednych z pierwszym jakie zrobiłem w swoim życiu, dlatego robię je trochę z sentymentem.
Potrzebne Nam będą:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru
paczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
cukier puder
olej rzepakowy
Do miski dodajemy mąkę, jajka, cukier i mleko, zagniatamy dokładnie
do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 mniejsze części, rozwałkowujemy,
po czym kroimy w paski, a paski dzielimy na mniejsze wewnątrz nacinając otwór przez który przeplatamy ciasto uzyskując pożądany kształt.
Smażymy w rozgrzanym oleju rzepakowym, aby faworki unosiły się na oleju.
Gotowe chrusty wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po chwili wystygnięcia możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/02/chrusty-faworki.html