Wykonanie
Dziś przerwa w słodkich wpisach na blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie i pikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie
pora na konkretną zupę z
mięsną wkładką. Szczerze powiedziawszy do tej
pory nie
jadłam jeszcze nigdy zupy z
kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował...Inspiracja ChilliBite.pl .
Składniki:200 g
wędzonego boczku w grubszych plastrach2 łyżki
oleju200 g
cebuli200 g
marchwi700 g
ziemniaków2 puszki
kukurydzy1,5 litra
bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej
śmietany 18%szczypta
chilisólpieprzew.
natka pietruszkiWykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a
boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy
boczek na rumiano.
Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy
cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy
olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy
marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy
ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy podsmażone warzywa,
boczek i
kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy
śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do zupy. Mieszamy, przyprawiamy i ewentualnie posypujemy
natką.