Smaczna i pożywna. Podsmażony boczek nadaje charakteru zupie. Jeśli jeszcze nie jedliście z pora, polecam :) Przepis z bloga flowerek.com-moje gotowanie .Składniki :3 duże pory ( tylko białe części, dałam 2 )3 średniej wielkości ziemniaki1 cebula2łyżki oleju2 łyżki masła1 litr bulionu20 dag wędzonego boczku1 łyżka creme legere lub śmietany 18% ( u mnie śmietana )sól, pieprzszczypta gałki muszkatołowejewentualnie natka pietruszkiPora oczyszczamy, tniemy w cienkie półtalarki lub plasterki. Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i pora i podsmażamy aż się zeszklą. Dokładamy ziemniaki, podsmażamy chwilę. Dolewamy bulion. Gotujemy ażwarzywa zmiękna.Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący i rumiany. Odsączamy z tłuzczu.Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy zupę gałką, solą i pieprzem. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, ponownie zagotowujemy.Zupę podajemy z posypanym po wierzchu boczkiem i grzankami.Smacznego :)