ßßß
1-2 chleby tostowe2 duże serki śmietankowe do smarowania pieczywa20 dag pasztetuduży serek topiony np. ze szczypiorkiemkoperek, natka pietruszkaświeży ogórekmajonezśmietana 18%rzodkiewki20 dag szynkiPrzygotować pasty do przekładania tortu : wymieszać serek śmietanowy z 3-4 łyżkami śmietany, aby masa była rzadsza.Do jednej części dodać pasztet, do drugiej serek topiony, a do trzeciej posiekany koperek i natkę (zielone można dodać do każdej z past).Z kilku kromek chleba odkroić skórki, miękkimi częściami wyłożyć tortownicę (najlepiej użyć kwadratowej blaszki).Chleb posmarować jedną z przygotowanych past, przykryć warstwą pieczywa bez skórek, , położyć plasterki szynki, wysmarować kolejną warstwą i ponowić: chleb, pasta, chleb - wierzch trzeba wysmarować inną pastą.W tym celu wymieszać majonez ze śmietaną w dowolnej proporcji byleby smakowało i obłożyć masą tort.Wierzch dowolnie ozdobić np. warzywami.Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.



