Wykonanie
Zimowy poranek, w domu unosi się zapach pieczonych
jabłek i
cynamonu czy można sobie wymarzyć lepszy początek dnia? Zima zdecydowanie sprzyja
śniadaniom na ciepło. W tygodniu pracy co rano gości u nas miseczka owsianki z
orzechami i
owocami ale w weekend stawiamy na bardziej wymyślne doznania smakowe. No może trochę przesadziłam z tymi wymyślnymi śniadaniami, bo przepis, który chce Wam przedstawić jest banalnie prosty ale nie przeczę, smak powala! To co gotowi? Pieczona jaglanka z
jabłkiem i
cynamonem poleca się na zimowy weekend 😉Składniki na 2 porcje:100 g
kaszy jaglanej1
jabłko1
gruszkaPomarańczaCynamonOlej koksowy
Jajko szt 1
MiódSiemię lnianeOrzechy nerkowcaPłatki migdałoweSposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przelewamy zimną
wodą, następnie wrzątkiem i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę
oleju kokosowego i całość mieszamy. W
miedzy czasie sparzamy
pomarańczę, ścieramy z niej łyżeczkę skórki oraz wyciskamy sok. Do ugotowanej
kaszy dodajemy skórkę
pomarańczy oraz
żółtko jaja utarte z łyżeczką
miodu. Na patelnię wlewamy sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy, dodajmy obrane i pokrojone w kostkę
jabłko i
gruszkę, prażymy całość do miękkości.
Białko ubijamy z odrobiną
soli na pianę i łączymy z
kaszą. W kokilce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwę
kaszy, posypujemy
cynamonem, na to wykładamy
owoce, posypujemy odrobiną
cynamonu a na koniec pozostała część
kaszy. Na wierzch układamy
orzechy nerkowca,
płatki migdałów czy inne ulubione
orzechy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapach jest nieziemski!
Takie śniadanie świetnie rozgrzewa, dobrze syci a do tego zapach w mieszkaniu pozostaje na długooo ♥ Pieczona jaglanka z
jabłkiem to też taki mój mały powrót do czasów dzieciństwa. U Was też jadało się zapiekankę
ryżową z jabłkiem? Pieczona jaglanka to jej zdrowsza wersja, zwłaszcza teraz w okresie zimowym warto sięgać po
kaszę jaglaną, która ma właściwości antywirusowe i osuszające.
Więcej o walorach
kaszy jaglanej pisałam przy okazji wpisu o jaglanych plackach
śniadaniowych . Oczywiście wartym uwagi jest również
cynamon i jego właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze.
Cynamon jest
przyprawą rozgrzewającą dlatego też najchętniej sięgamy po niego jesienią i zimą.
Cynamon ze względu na zawartość
olejku cynamonowego pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyśpiesza metabolizm oraz usprawnia proces trawienia.
Cynamon działa również rozkurczowo, zatem zaleca się picie naparu przygotowanego z łyżeczki
cynamonu, łyżeczki
miodu oraz
cytryny gdy dopadną nas
bóle brzucha lub problemy trawienne. Uwielbiam dodawać
cynamon do domowych
ciasteczek owsianych, aromatycznej
kawy czy koktajlu
owocowego. Ostatnio wykorzystuję go również jako dodatek do domowych peelingów oraz maseczek na twarz, świetna sprawa aczkolwiek należy uważać
cynamon jest również silnym alergenem.A jak to jest z Wami? Lubicie cynamon? Do czego najczęściej dodajecie?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...