ßßß
Jaglanka już mi się znudziła, mój ulubiony krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z mąką kukurydzianą, mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie w przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z Wami.
Składniki:4 łyżki suchej kaszy jaglanej2 jajka2 łyżki mąki razowej (u mnie żytnia)1 jabłko1 łyżeczka cynamonuolej do smażeniaKaszę gotujemy na sypko (ja z reguły gotuję jednorazowo większą ilość i wykorzystuję do różnych celów) Ostudzoną kaszę mieszamy z jajkami, mąką i cynamonem, dodajemy starte jabłko i dokładnie mieszamy. Zostaje wrzucić na patelnię i usmażyć.Placuszki są w smaku lekko słodkawe dlatego ja nie dodawałam cukru, ani miodu, polałam jej jedynie przed zjedzeniem odrobiną musu malinowego i posypałam płatkami migdałowymi.