Wykonanie

Jakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na
ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego
sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli
serowe kulki marynowane w
oliwie. Obtoczone w różnych przyprawach. Oryginalnie robi się je właśnie z labneh, czyli arabskiego
sera jogurtowego. Ale nam zostało jeszcze trochę normandzkiego
sera Neufchâtel (również niedawno robiliśmy i wrzucaliśmy przepis) więc część zrobiliśmy wedle zaleceń, a część właśnie z neufchatela. Obie wersje były równie smaczne.Akurat fajnie się składa, że jest połowa grudnia. A
czemu fajnie się składa? Ano temu, że zaraz święta. Ale co mają święta tutaj do rzeczy? Bardzo wiele mają. Bo te marynowane kulki
serowe można w ramach przekąski podać na świąteczny stół. Tak dobrze się prezentują, że bez problemu znajdą tam swoje miejsce. Ale to nie wszystko. Te kulki naprawdę prezentują się rewelacyjnie. Tak dobrze, że doskonale spisałyby się jako świąteczny prezent dla
bliskich. Akurat teraz jest dobry moment żeby zacząć je robić, do świąt będą gotowe. I możecie nam wierzyć, że obdarowana nimi osoba naprawdę się ucieszy.Potrzebujemy:
oliwa z oliwekZioła i
przyprawy do obtoczenia kulek np:
płatki chili,
papryka wędzona ostra lub słodka,
czosnek niedźwiedzi,
czarnuszka,
mięta suszona,
rozmaryn suszony,
sezam czarny i biały.
Zioła i
przyprawy do aromatyzowania
oliwy: suszone
chili,
pieprz kolorowy,
rozmaryn świeży,
lubczyk świeży,
bazylia świeża,
szczypior czosnku,
koper,
sólSer mieszamy z
przyprawami w takiej proporcji, aby zostało nam trochę do obtoczenia kulek. Formujemy niewielkie kulki i układamy na tacy wyłożonej papierowymi ręczniczkami (2-3 warstwy), przykrywamy ręczniczkiem i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach sprawdzamy czy ręczniczki są suche. Jeżeli są mokre to wymieniamy je na świeże, kulki odwracamy i wkładamy z powrotem do lodówki. Musimy to powtarzać dopóki
serki nie oddadzą całej wilgoci.Wysuszone kulki odtaczamy w pozostawionych przyprawach, przekładamy delikatnie do słoiczków wypełnionych już częściowo wymienionymi wcześniej dodatkami, zalewamy
oliwą i zakręcamy. Wkładamy do lodówki i marynujemy przez 3-5 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.W lodówce można je przechowywać 8-9 miesięcy.Smacznego!



