Wykonanie
Składniki16 sztuk:20 g świeżych
drożdży (lub 1,5 łyżeczki
drożdży instant)150 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru240 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy1
żółtko do posmarowania + 1 łyżka
wodydo posypania po wierzchu :
sól morska gruboziarnista lub po szczypcie poniższych dodatkówDodatki:po 1 łyżeczce:
sezamu jasnego,
sezamu czarnego,
czarnuszki, nasion
kopru włoskiego, świeżego
rozmarynu, suszonych
ziół prowansalskich lub po 1/2 łyżki: posiekanej świeżej
bazylii lub
szczypiorku lub 1/3 łyżeczki
płatków chiliPrzygotowanie
Drożdże wkruszyć do głębokiej miski, dodać ciepłą
wodę i wymieszać, dodać
cukier i 2 łyżki
mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Wlewać rozczyn z
drożdży cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodać
oliwę i zagnieść ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.Ciasto wyjąć na blat i powygniatać przez 1-2 minuty, podzielić na 4 części. Jedną pozostawić bez dodatków (grissini z tej części posypiemy
solą morską), do następnych dodać:
sezam jasny,
czarnuszkę i
koper włoski (lub inne wybrane dodatki). Każdą część chwilę powygniatać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły w cieście.Każdą część podzielić jeszcze na 4 mniejsze części i każdą zrolować na blacie na cienki wałeczek o długości krótszego
boku blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmarować
oliwą i układać na niej wałeczki z ciasta. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Można też wałeczki zrobić dłuższe i cieńsze na długość dłuższego
boku blachy.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Paluszki delikatnie posmarować
żółtkiem roztrzepanym lub zmiksowanym z
wodą. Każdy paluszek posypać dodatkowo dodatkami, paluszki bez dodatków posypać
solą morską. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 - 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.Po upieczeniu podważyć paluszki nożem i ułożyć na kratce do wystudzenia. Można zawijać w
szynkę parmeńską pokrojoną wzdłuż na 2 - 3 paski, pod spód można wkładać
rukolę.Propozycja podaniado zawinięcia
szynka parmeńska (paczkowana) /
rukola