ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

nazwa

Wykonanie

Idealne ciasto na pizzę. Cienkie i chrupiące. Przepis podstawowy na ciasto, będące podstawą popularnej włoskiej potrawy.
Do przygotowania drożdżowego ciasta na pizzę możecie użyć drożdży zarówno świeżych, jak i instant. W pierwszym przypadku należy przygotować rozczyn (jak zrobić rozczyn?), w drugim wystarczy wymieszać drożdże z mąką i pozostałymi składnikami.
Ciasto na pizzę możecie wyrabiać ręcznie, tak jak to obrazują zdjęcia, lub też za pomocą robota kuchennego.
przepis na 2 okrągłe blachy do pizzy o średnicy 30 cm
Składniki:
300 g mąki pszennej (typ 500) lub pszennej chlebowej (typ 750)
20 g świeżych drożdży lub 7 g, czyli 1 opakowanie drożdży instant (ja dodaję zazwyczaj instant)
200 ml wody źródlanej lub mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
oliwa do smarowania blachy lub papier do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Produkty przechowywane w lodówce wyjąć odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
Z drożdży, cukru, 50 ml ciepłej wody i 3 łyżeczek mąki przygotować rozczyn . Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 20 minut. (W przypadku użycia drożdży instant pomijamy ten krok).
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn lub wsypać drożdże instant, resztę wody, oliwę i sól.
Składniki w ymieszać dłonią, lub robotem kuchennym.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki, które zostaną ułożone na cieście.
Dwie blaszki do pieczenia pizzy (lub jedną blachę z wyposażenia piekarnika) nasmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja preferuję papier). C iasto ułożyć na blasze i przy pomocy palców rozciągnąć na całej powierzchni blachy.
W dalszej części przygotowania pizzy układamy na niej ulubione składniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 (mniejsze blaszki) - 15 (duża blacha) minut.
_________________________
Polecam także inne przepisy podstawowe .
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/ciasto-na-pizze-przepis-podstawowy