Wykonanie
Uwielbiam takie szybkie i smaczne dania! Szczególnie, jeśli podawane są z
makaronem. W moim domu
makaron jemy co drugi dzień, czasem nawet codziennie, więc często kombinuję z różnymi sosami :-) Dzisiaj polecam
sos pieczarkowo-
koperkowy z dodatkiem
boczku.
Porcja dla 2-3 osóbCzas przygotowania około 25 minutDanie z dużą zawartością kaloriiPotrzebujemy
makaron30 dag
pieczarek7 plasterków
wędzonego boczku1 dużą
śmietanę kremówkę3 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprzcebulaCebulę kroimy w drobną kosteczkę, przysmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek i przekładamy do garnka. Następnie
pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni aż wyparuje z nich
woda i przekładamy do garnka do pozostałych składników. Dolewamy
śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut aż sos trochę zgęstnieje. Można dodać
serek topiony żeby był nieco gęstszy.Na koniec zdejmujemy z ognia, dokładamy
koperek i mieszamy. Podajemy z
makaronem. Smacznego!:)