Wykonanie
Ostatnio jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.
Makaron z
boczkiem i
pieczarkami jest jednym z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z
makaronem bardzo nam smakują,
makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z
boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam
wędzone mięsa, ich smak i zapach zaspokaja całe zapotrzebowanie na
sól w tej potrawie.
Pieczarki, które podsmażamy z
boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem
boczku, podkreślając go.
Makaron z
boczkiem i
pieczarkami przygotowuje się stosunkowo szybko, dzięki
czemu jest to idealna propozycja na obiad w trakcie zapracowanego tygodnia.
Składniki:– 25 dag
boczku wędzonego;– 40 dag
pieczarek;– 1 duża
cebula;– 1 duży ząbek
czosnku (lub 2 małe);– 1/2 szklanki
śmietany 30%;– 1/3 szklanki
mleka;– 5 łyżek posiekanej
natki pietruszki;–
sól i
pieprz do smaku;– 40 dag
makaronu tagliatelle;Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
Cebulę i
czosnek pokroić w drobną kostkę, dodać do
boczku, zezłocić.
Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do
boczku, smażyć około 15 minut.
Makaron ugotować. Do
boczku z
pieczarkami wlać
śmietanę i
mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki
pietruszki. Dorzuć do sosu
makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby
makaron cały pokrył się sosem. Doprawić
solą i
pieprzem, posypać pozostałą
pietruszką.Smacznego![cookd]