Wykonanie
Delikatny,
mleczny chleb, który możemy upiec jako
chałkę.
Chleb jest lekko słodki, puszysty i choć najlepszy będzie z samym
masłem, to smakuje również i z
wędliną i z
serem na przykład.
Chleb mleczy dość długo utrzymuje swą świeżość jak na
drożdżowe pieczywo i nie kruszy się.
Chleb mleczny500 g
mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania10 g
soli25 g drobnego
cukru10 g
drożdży instant30 g
masła, miękkiego320 g ciepłego, pełnego
mlekaolej z
oliwy do zagniatania
Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy
cukier,
sól,
drożdże i mieszamy, dodajemy
masło i 3/4
mleka i zagniatamy ciasto ( ja robiłam to hakiem, można też ręcznie), w miarę potrzeby dodajemy pozostałe
mleko lub nieco więcej
mąki. Ciasto zagniatamy ok 5-10 minut (w przypadku zagniatania ciasta ręcznie, blat lekko natłuszczamy
olejem), tak aby było gładkie i błyszczące. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, tak aby podwoiło swoją objętość ( zajmie to ok 1 godziny, choć spokojnie można zostawić ciasto nawet do 3 godzin)Foremkę na
chleb, smarujemy odrobiną
oleju. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypany
mąką blat i intensywnie zagniatamy, po czym formujemy bochenek, zawijając pod spód końce i przekładamy do foremki, złożeniami do dna. Posypujemy
mąką i nacinamy wzdłuż nożem. Przekładamy foremkę z
ciastem do
torebki foliowej i zostawiamy na ok 1 godzinę, aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 st C. Pieczemy przez 25 minut lub do momentu, aż uderzony bochenek wyda głuchy odgłos. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.Przepis Paula Hollywood z książki "How to bake"