Wykonanie
Karnawał się zaczął. W e Włoszech jest okresem prawdziwego raju, jeżeli chodzi o
słodycze.W całym
kraju królują tak zwane frittelle, są to kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane
cukrem kryształowym lub zanurzone w miodzie.Miłośnicy pączków i
faworków będą nimi zachwyceni.W różnych rejonach
kraju mają one różne nazwy, różne kształty, a czasami także odmienne dodatki.Danie na pocieszenie, które ociepla
serce i umysł, to co anglicy nazywaja comfort food. Właśnie podczas takich szarych zimowych dni przychodzi nam do głowy, żeby cos wrzucić słodkiego na
język.Frittelle Lunapark nie tylko przygotowuje się podczas karnawału, cały rok można je kupi ć podczas festynów małych miasteczek we Włoszech na obwoźnych straganach sprzedawane przez ulicznych sprzedawców.
Składniki na 8 fritell e :500 gr
mąki250 ml
mleka7 gr
drożdży instant60 gr
masła1 ł y ż ka
oliwyskórka z 1
cytryny10 gr
soli50 gr
cukrucukier waniliowy1 litr
oleju do smażenia
cukier kryształowy do posypaniaPrzygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy kilka łyżek do miseczki, dodajemy skórkę otartą z
cytryny,
sól i
cukier. Zdejmujemy z ognia. W miseczce zalewamy kilkoma łyżkami
mleka rozkruszone
drożdże ze szczyptą
cukru . Czekamy aż zaczyn zacznie pracować - rosnąć. Do miski miksera wlewamy
mleko z
cytryną i
drożdże. Dodajemy trochę
mąki i lekko mieszamy.
Wyrabiamy ciasto, dodając resztę
mąki, wanilinę,
oliwę i
masło pokrojone w kawałeczki. Jeżeli wyrabiamy ręcznie około 15 minut, jeżeli maszynką 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski posmarowanej
oliwą. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną
oleju, co zapobiega wysychaniu podczas rośnięcia, przykrywamy.
Pozostawiamy na 1,5 godz. Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 100 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Rozgrzewamy
olej, kulki ciasta rozciągamy w dłoniach na placek średnicy 12-15 cm i smażymy w głębokim
oleju, obracając .
Usmażone frittelle obtaczamy w cukrze kryształowym . Najlepiej smakują jeszcze gorące.