ßßß Cookit - przepis na Chleb z brązowym ryżem i thang zhong

Chleb z brązowym ryżem i thang zhong

nazwa

Wykonanie

pozostałe składniki:
480g maki pszennej chlebowej typ 650
30 g mleka w proszku
40 g cukru
8 g soli
8 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
200 g mleka
170 g thang zhong
40 g masła
180 g brązowego ugotowanego ryżu, niesolonego, ostudzonego (niestety ja nie miałam brązowego ryżu, więc użyłam białego)
W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu i masła. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać, aż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa bochenki. Umieścić ciasto w formach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się zrumienią można przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/04/chleb-z-brazowym-ryzem-i-thang-zhong.html