Wykonanie
Pin It
Jak patrzę na
dynie i na
bataty, to aż mi się oko cieszy. Uwielbiam ich kolor. I muszę przyznać, że po ugotowaniu wyglądają równie pięknie. Dziś na blogu bardzo prosta zupa krem z pieczonej dyni,
batatów i
mleczka kokosowego.Przepis na pieczoną
dynie i
bataty znajdziecie również tu i tu . Na blogu są również inne przepisy na zupę z
dynią w roli głównej: zupa dyniowa z
marchewką, zupa-krem z pieczonej dyni z
mleczkiem kokosowym, zupa-krem z pieczonej dyni.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:400 g pieczonych
batatów500 g pieczonej dyni1 puszka
mleczka kokosowego2 szklanki
bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)2 łyżeczki
soli morskiej1 kopiasta łyżeczka kuminu1 duży ząbek
czosnkuoliwa z oliwekWykonanie:
Dynię i
batata kroimy plastry, smarujemy
oliwą z oliwek, oprószamy
solą i kuminem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie.Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko,
bulion i pokrojony ząbek
czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej
bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy
solą i kuminem.