Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo mi się podoba połączenie dyni i
mleczka kokosowego. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni, moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Sama
dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić mocno
chili. Jest idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.Zapraszam ;-)
Składniki na 4 talerze zupy:1 kg dyni4 łyżki
oliwy1
cebula1 ząbek
czosnku1chili900 ml
bulionu2 łyżki
mleczka kokosowego na talerz
pietruszka do dekoracjiPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem
dynię i umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Skrapiamy 2 łyżkami
oliwy i pieczemy
dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy
dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy. Obieramy i myjemy
cebulę i
czosnek. Do rondla wylewamy 2 łyżki
oliwy. Smażymy parę minut, aż
cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy pokrojone
chili,
mieszamy i dodajemy
dynię.
Zalewamy
bulionem.
Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy
oliwę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku
mleczkiem kokosowym i dekorujemy
pietruszką.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionThai pumpkin soup with coconut milkIngredients for 4 plates:1 kg pumpkin4 tablespoons
olive oil1 onion1 clove of garlic1
chili900 ml broth2 tablespoons coconut milk on a
plateparsley for decorationDirections:Clean and
trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking
tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some
olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are
very translucent, add the chopped
chilli. Mix and add the pumpkin and bring to a boil.
Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add coconut milk. Garnish with parsley.
Serve and enjoy!