ßßß Cookit - przepis na Arroz vedre, czyli zielony ryż

Arroz vedre, czyli zielony ryż

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na inną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni.
Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje do prawie każdego dania. Ja podałam zielony ryż w duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili.
Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! .
Proporcje dla 3 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
250 g ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*
sól morska
pieprz
* Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.
Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4 natki z pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Blendujemy zostawiając delikatne grudki.
Na patelni rozgrzewamy pozostała oliwę i przesmażamy na niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/arroz-vedre-czyli-zielony-ryz.html