ßßß
 
            
         Składniki (na 3 porcje):dynia pokrojona w kostkę – około 400 gopakowanie jarmużu – 200 g1/2 kubka czerwonej soczewicyprzyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka czarnuszki, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej ostrej paprykioliwa z oliwek – około 3 łyżkiokoło 1-2 ząbki czosnkugarść suszonej żurawinygarść posiekanych orzechów laskowych (pestki z dyni też będą pasować)1/2 kostki białego sera (lub sera feta)odrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale kilka minut krócej, żeby była al dente.Dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Do naczynia żaroodpornego wkładamy dynię, jarmuż, soczewicę oraz suszoną żurawinę (można trochę drobniej pokroić). Dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek. Następnie oprószamy warzywa solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (aż dynia będzie miękka).Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy warzywa posiekanymi lekko orzechami laskowymi oraz pokruszonym serem i jeszcze zapiekamy.Pyszne, zdrowe i sycące! Idealne również na zimno do pojemnika! To danie jest idealne właśnie na jesieńDynia będzie kremowa i miękka, jarmuż lekko chrupiący, do tego chrupiące orzechy, słodycz z żurawiny i pyszny biały ser! Ja dodałam na wierzch jeszcze kilka surowych listków jarmużu, dla smaku i kontrastu smakowego. Na koniec możecie jeszcze lekko skropić danie sokiem z cytryny.
Składniki (na 3 porcje):dynia pokrojona w kostkę – około 400 gopakowanie jarmużu – 200 g1/2 kubka czerwonej soczewicyprzyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka czarnuszki, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej ostrej paprykioliwa z oliwek – około 3 łyżkiokoło 1-2 ząbki czosnkugarść suszonej żurawinygarść posiekanych orzechów laskowych (pestki z dyni też będą pasować)1/2 kostki białego sera (lub sera feta)odrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale kilka minut krócej, żeby była al dente.Dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Do naczynia żaroodpornego wkładamy dynię, jarmuż, soczewicę oraz suszoną żurawinę (można trochę drobniej pokroić). Dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek. Następnie oprószamy warzywa solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (aż dynia będzie miękka).Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy warzywa posiekanymi lekko orzechami laskowymi oraz pokruszonym serem i jeszcze zapiekamy.Pyszne, zdrowe i sycące! Idealne również na zimno do pojemnika! To danie jest idealne właśnie na jesieńDynia będzie kremowa i miękka, jarmuż lekko chrupiący, do tego chrupiące orzechy, słodycz z żurawiny i pyszny biały ser! Ja dodałam na wierzch jeszcze kilka surowych listków jarmużu, dla smaku i kontrastu smakowego. Na koniec możecie jeszcze lekko skropić danie sokiem z cytryny.

