ßßß Cookit - przepis na Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem

Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem

nazwa

Wykonanie

Połączenie smakowe sera, miodu i rozmarynu uważam za bardzo udane. Za jednym zamachem zapieka się go razem z maleńkimi drożdżowymi bułeczkami. Odrywane od kręgu i zanurzane w serze kojarzą się trochę z fondue. Taka przekąska to świetny sposób na wspólne kuchenne imprezy. Zaproszeni goście pomagają lepić kulki, popijając winko czekają aż wyrosną i z niecierpliwością wyjmują je z piekarnika razem z gorącym, ciągnącym serem. Jeśli apetyty są duże, to sera można kupić więcej i roztapiać go w piekarniku lub w mikrofalówce.
Jeśli szukacie pomysłów na szybkie słodkie wypieki, to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl .
Składniki
ser:
1 krążek sera w tekturce albo w drewnianym pojemniczku (camembert albo inny tego typu)
1 łyżka miodu (u mnie nawłociowy, może być inny)
kilka listków rozmarynu
rozmarynowe bułeczki:
250 g mąki pszennej (t650)
150 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
30 g margaryny do pieczenia Kasia
rozkłócone jajko do smarowania
Mleko podgrzej, aby było letnie, następnie dodaj do niego łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz pokrusz drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył.
Rozpuść w rondelku margarynę Kasia i lekko przestudź.
Do miski przesiej mąkę, wlej do niej zaczyn, wsyp sól i rozmaryn. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta, po czym wlej płynną margarynę i kontynuuj, aż tłuszcz się wchłonie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je ponownie i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia ustaw pojemniczek z serem i dookoła poukładaj bułeczki (w niewielkich odstępach). Przykryj i poczekaj, aż się trochę napuszą.
Gdy bułeczki są już gotowe do pieczenia posmaruj je rozmąconym jajkiem i przypraw ser – polej go miodem i ułóż na nim kilka listków rozmarynu.
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Upieczone bułeczki odrywaj od kręgu i nabieraj nimi roztopiony ser.
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Related Posts
Bliny pszenno-gryczane
Babka na winie musującym
Biała pizza z camembertem i cukinią
Rogale marcińskie krok po kroku
Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
Źródło:http://agatagotuje.pl/rozmarynowe-mini-buleczki-zapiekane-z-serem