Wykonanie
Połączenie smakowe
sera,
miodu i
rozmarynu uważam za bardzo udane. Za jednym zamachem zapieka się go razem z maleńkimi drożdżowymi bułeczkami. Odrywane od kręgu i zanurzane w
serze kojarzą się trochę z fondue. Taka przekąska to świetny sposób na wspólne kuchenne imprezy. Zaproszeni goście pomagają lepić kulki, popijając
winko czekają aż wyrosną i z niecierpliwością wyjmują je z piekarnika razem z gorącym, ciągnącym
serem. Jeśli apetyty są duże, to
sera można kupić więcej i roztapiać go w piekarniku lub w mikrofalówce.Jeśli szukacie pomysłów na szybkie słodkie wypieki, to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl .
Składniki
ser:1 krążek
sera w tekturce albo w drewnianym pojemniczku (
camembert albo inny tego typu)1 łyżka
miodu (u mnie nawłociowy, może być inny)kilka listków
rozmarynurozmarynowe bułeczki:250 g
mąki pszennej (t650)150 ml
mleka20 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka posiekanego świeżego
rozmarynu1/2 łyżeczki
soli30 g
margaryny do pieczenia
Kasiarozkłócone
jajko do smarowania
Mleko podgrzej, aby było letnie, następnie dodaj do niego łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki oraz pokrusz
drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył.Rozpuść w rondelku
margarynę Kasia i lekko przestudź.Do miski przesiej
mąkę, wlej do niej zaczyn, wsyp
sól i
rozmaryn. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta, po czym wlej płynną
margarynę i kontynuuj, aż tłuszcz się wchłonie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je ponownie i uformuj kulki wielkości
orzecha włoskiego.Na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia ustaw pojemniczek z
serem i dookoła poukładaj bułeczki (w niewielkich odstępach). Przykryj i poczekaj, aż się trochę napuszą.Gdy bułeczki są już gotowe do pieczenia posmaruj je rozmąconym
jajkiem i przypraw
ser – polej go
miodem i ułóż na nim kilka listków
rozmarynu.Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Upieczone bułeczki odrywaj od kręgu i nabieraj nimi roztopiony
ser.
/wpis zawiera lokowanie produktu/Related PostsBliny pszenno-gryczaneBabka na
winie musującymBiała pizza z
camembertem i
cukiniąRogale marcińskie krok po krokuPaszteciki (pieczone pierogi) z
mięsem