ßßß Cookit - przepis na ZAKRĘCONE MIODOWE ŚLIMACZKI

ZAKRĘCONE MIODOWE ŚLIMACZKI

nazwa

Wykonanie

10 września 2013
ZAKRĘCONE MIODOWE ŚLIMACZKI
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła do ciasta+ 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania placków
1 roztrzepane jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
4 łyżki miodu (u mnie rozmarynowy)
garść siemienia lnianego
1 jajko+2 łyżki mleka do posmarowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło, jajko, sól, miód oraz rozczyn . Zarabiamy ciasto energicznie drewnianą łyżką dostarczając mu powietrza. Przenosimy je do oprószonej mąką miski i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po około godzinie wyjmujemy ciasto na stolnicę. Dzielimy je na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczonym masłem i zwijamy w "naleśnik". Każdy rulonik z kolei formujemy w ślimaczka. Dolny koniec mocno wciskamy pod spód- inaczej bułeczki się rozkleją i powstanie rogalik :-). Odkładamy ślimaczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ponownie odkładamy je w cieple miejsce na 30 minut, żeby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy bułki 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoty kolor). Podajemy z ulubionym miodem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/zakrecone-miodowe-slimaczki.html