Wykonanie
Jeśli lubicie lepienie pierogów, polubicie zlepianie
bakaliowych pierożków. Ciasto jest inne od pierogowego – chociaż teraz pomyślałam, że to niezły pomysł pierogi kiedys upiec zamiast ugotować – trzeba by je jednak chyba najpierw podgotować, dopiero później zapiekać. Ciasto na te,
bakaliowe, pierożki konsystencją przypomina plastelinę. Kula surowego ciasta pachnie puszystym
serkiem. Dzięki temu po upieczeniu
ciasteczka mają ładny zapach. Samo ciasto jest kruche i bardzo delikatne.
Ze środkiem można się pobawić. Zamiast
jabłka użyć np.
banana,
gruszki, twardej
brzoskwini –
owoc nie może być za wodnisty. A bakaliach panuje już całkowita dowolność. W święta zawsze mam dużo
bakalii w domu, więc na brak różnorodności nie mogłam narzekać. Raczej na brak zdecydowania, przez co w misce wylądowało wszystkiego po trochę:
żurawiny,
rodzynki,
morele,
suszone śliwki,
daktyle i
figi. Do tego
cynamon, nie za oszczędnie, żeby op ugryzieniu czuć było jego zapach, a nadzienie przyszło jego aromatem.Przepis z e-dziecka .
Składniki:ciasto:100 g
mąki100 g miękkiego
masła100 g
serka Philadelphianadzienie:tarte
jabłkałyżka miękkich
rodzynek2 łyżki miękkich
żurawin2 łyżki
suszonych moreli2
suszone śliwki2
suszone daktyle2
suszone figiłyżeczka
cukru muscovado lub
miodu – opcjonalnie (moje
bakalie były na tyle słodkie, że zamiast
cukru dodałam
sok z cytryny)łyżeczka
soku z cytrynymielona
gałka muszkatołowamielony
cynamonPrzygotowanie:
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia, dodaj
przyprawy. Wymieszaj
ser z
masłem, po chwili dodaj
mąkę i szybko zagnieć ciasto. Dobrze schłodź ciasto w lodówce. Następnie rozwałkuj, wycinaj nieduże kółka, nakładaj nadzienie i lep nieduże pierożki. Pierożki układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę odstaw na trochę w chłodne miejsce, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Wyjmij, gdy pierożki zaczną się rumienić. Podawaj ciepłe. Możesz posypać je dodatkowo
cukrem pudrem.
Andre Gida, Fałszerze