Wykonanie
Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :)Składniki:- 2 szklanki mieszanki
bakalii (
figi,
suszone morele,
rodzynki,
suszone śliwki)- 200 g
cukru pudru- 75 g
masła w temperaturze pokojowej- 2
jajka- 200 g
mąki krupczatki- 100 g
mąki pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
cynamonu- kilka szczypt
gałki muszkatałowej- 2 łyżki
skórki pomarańczowej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- kubek ulubionej, gorącej
herbatyBakalie najpierw wrzątkiem, potrzymaj kilka minut i odlej
wodę. Następnie zalej
bakalie kubkiem gorącej
herbaty i trzymaj w niej co najmniej godzinę. Utrzyj
masło z
cukrem, dodaj
jajka, miksuj dalej. Wsyp
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
gałką muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj
bakalie (razem z
herbatą), dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo lejąca, dodaj jeszcze trochę
mąki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz do tzw. suchego patyczka (50min-1h).