ßßß Cookit - przepis na Hot cross buns

Hot cross buns

nazwa

Wykonanie

Angielskiego zaczęłam się uczyć chyba w trzeciej klasie szkoły podstawowej. Teraz jestem na pierwszym roku studiów. Minęło tyle lat, a w mojej głowie dalej siedzi krótka piosenka, którą śpiewaliśmy podczas jednej z lekcji o Wielkanocy w Wielkiej Brytanii.
One a penny, two a penny
Nigdy do tej pory nie jadłam tych bułeczek, nie pamiętałam o nich też podczas żadnej z moich podróży do Anglii- znałam tylko piosenkę. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie wpadłam na to żeby je przygotować, ale za to teraz wiem jak smakują moje wspomnienia. Nie zawiodłam się, bo mają bardzo słodki, delikatnie cynamonowy smak z nutką pomarańczy. Tak jak lubię.
Na podstawie przepisu z BBC Good Food
Składniki:
/na 13-15 bułeczek/
300ml mleka (później dolałam więcej)
50g masła
500g mąki (dałam pół na pół pszenną i orkiszową)
1 łyżeczka soli
75g cukru
1/2 kostki drożdży
1 jajko
3 garstki żurawiny (nie lubię rodzynek)
5 łyżeczek kandyzowanej skórki pomarańczowej, albo po prostu startej skórki
1 obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
+ ok. 4 łyżeczek mąki i 10 łyżeczek wody do zrobienia krzyżyków
Bułeczki nie są pracochłonne, ale rosną trzy razy po godzinie, dlatego upewnijcie się, że macie dużo wolnego czasu!
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka/ wody i odstawić na 15 minut.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Zostawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, wbić jajko i wlać mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Moje wyszło dosyć gęste, dlatego dolałam jeszcze trochę ciepłego mleka. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki posypać je mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać do ciasta przyprawy, bakalie, skórkę i jabłko. Szybko wyrobić raz jeszcze i ponownie zostawić ciasto na godzinę pod przykryciem.
Kiedy znowu podwoi swoją objętość, uformować z ciasta bułeczki i przełożyć je na blachy do pieczenia. Tam znowu powinny rosnąć dodatkową godzinę.
Z mąki i wody zrobić gęstą pastę (do mąki wlewać po łyżeczce wody, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji), przełożyć do szprycy albo woreczka z małą dziurką w rogu i na każdej bułce narysować krzyż.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 15-20 minut.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/03/hot-cross-buns.html