Wykonanie
Angielskiego zaczęłam się uczyć chyba w trzeciej
klasie szkoły podstawowej. Teraz jestem na pierwszym roku studiów. Minęło tyle lat, a w mojej głowie dalej
siedzi krótka piosenka, którą śpiewaliśmy podczas jednej z lekcji o Wielkanocy w Wielkiej Brytanii.One a penny, two a pennyNigdy do tej
pory nie
jadłam tych bułeczek, nie pamiętałam o nich też podczas żadnej z moich podróży do Anglii- znałam tylko piosenkę. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie wpadłam na to żeby je przygotować, ale za to teraz wiem jak smakują moje wspomnienia. Nie zawiodłam się, bo mają bardzo słodki, delikatnie
cynamonowy smak z nutką
pomarańczy. Tak jak lubię.Na podstawie przepisu z BBC Good FoodSkładniki:/na 13-15 bułeczek/300ml
mleka (później dolałam więcej)50g
masła500g
mąki (dałam pół na pół pszenną i orkiszową)1 łyżeczka
soli75g
cukru1/2 kostki
drożdży1
jajko3 garstki
żurawiny (nie lubię
rodzynek)5 łyżeczek kandyzowanej
skórki pomarańczowej, albo po prostu startej skórki1 obrane i starte na tarce o dużych oczkach
jabłko2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej+ ok. 4 łyżeczek
mąki i 10 łyżeczek
wody do zrobienia krzyżykówBułeczki nie są pracochłonne, ale rosną trzy
razy po godzinie, dlatego upewnijcie się, że macie dużo wolnego czasu!
Drożdże wymieszać z łyżeczką
cukru,
mąki i odrobiną ciepłego mleka/
wody i odstawić na 15 minut.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim
masło. Zostawić do przestygnięcia. W misce wymieszać
mąkę,
sól,
cukier, wbić
jajko i wlać
mleko z
masłem. Wyrobić ciasto. Moje wyszło dosyć gęste, dlatego dolałam jeszcze trochę ciepłego
mleka. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki posypać je
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie dodać do ciasta
przyprawy,
bakalie, skórkę i
jabłko. Szybko wyrobić raz jeszcze i ponownie zostawić ciasto na godzinę pod przykryciem.Kiedy znowu podwoi swoją objętość, uformować z ciasta bułeczki i przełożyć je na blachy do pieczenia. Tam znowu powinny rosnąć dodatkową godzinę.Z
mąki i
wody zrobić gęstą pastę (do
mąki wlewać po łyżeczce
wody, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji), przełożyć do szprycy albo woreczka z małą dziurką w
rogu i na każdej
bułce narysować krzyż.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 15-20 minut.