ßßß Cookit - przepis na Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy

Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika . Ponadto fajnie rozgrzewa i poprawia humor w szare, jesienne dni :)
Jeśli chodzi i dodatki, użyłam komosy ryżowej. Część z Was na pewno dobrze ją zna, ale tym, którzy jeszcze nie próbowali mogę powiedzieć, że naprawdę warto. Od czasu do czasu, zamiast ryżu czy ziemniaków sprawdzi się świetnie (szczególnie w zupach). Wzbogacamy wtedy posiłek w spore ilości miedzi, wapnia, fosforu czy manganu . Dodatkowo w komosie znajdziemy bardzo silne antyoksydanty i zdrowe kwasy tłuszczowe. I co pewnie zainteresuje część z Was - nie ma w niej glutenu. Jeśli chodzi o dostępność, to jest z tym coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach.
Składniki (3 porcje):
Zupa:
200 g soczewicy zielonej (1 szklanka)
0,7-1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kurkumy
łyżka oliwy/oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Do podania:
100 g komosy ryżowej (białej)
200 g pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych)
sok z 1/2 cytryny
łyżka oleju
natka pietruszki
1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości.
2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj.
3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny.
4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut aż napęcznieje. Odcedzoną i przepłukaną wrzuć na patelnię z kroplą oleju, chwilę podsmaż.
5. Zupę wlej do miseczki, dodaj część pomidorów, komosy, polej odrobiną oleju/oliwy i posyp natką pietruszki (dla kontrastu dodałam kilka ziarenek czerwonego pieprzu).
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
413 kcal
21 , 7 g
8 , 6 g
62 , 4 g
9 , 1 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
20 , 65 %
43 , 4 %
12%
23 %
36 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/11/rogrzewajaca-zupa-z-zielonej-soczewicy.html