Wykonanie
Szpinak, to coś za czym wiele osób nie przepada :)Nie specjalnie zachęca wyglądem, szczególnie ten mrożony, rozdrobniony, a i zapach też ma dość specyficzny. Ja jednak uwielbiam go w każdej postaci.Dzisiaj jako dodatek do obiadu, bez zbędnych dodatków ( niektórzy dodają do niego
jajko, lub
ser ), ale też świetnie, tak przyprawiony, smakuje w roladkach, zapiekankach, czy jako nadzienie do
makaronów.Składniki:450g
szpinaku mrożonego2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietanykilka kropel
maggipół łyżeczki
solipieprz do smakuPrzygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i wrzucamy
mrożony szpinak.Podsmażamy na małym ogniu do momentu, gdy
szpinak rozmrozi się cały.Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek,
maggi,
sól i
pieprz do smaku.Smażymy do chwili gdy ze
szpinaku odparuje
woda, która wytworzy się po jego rozmrożeniu.Na 5 minut przed końcem dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy i nasz
szpinak gotowy :)
Kategorie: