Wykonanie
Desery z zieloną
herbatą matchą
jada się w Japonii przez cały rok, ale największą popularnością cieszą się one w sezonie letnim. Naturalny kolor, charakterystyczny posmak i trawiasty zapach sprawia, że matcha świetnie łączy się z
owocami.550 g
sera do serników250 g
mascarpone120-130 g
cukru23 g
żelatyny150 ml
śmietany kremówki 30%10-15 g
herbaty matcha15 ml
wody300 g
malinświeże liście
ziółŻelatynę wsypujemy do filiżanki, zalewamy odrobiną zimnej
wody i dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej kremówki (około 80 stopni).
Herbatę rozpuszczamy w 15 ml
wody o temperaturze nie większej niż 70 stopni. Jeżeli pierwszy raz przygotowujemy ciasto z dodatkiem zielonej
herbaty matcha lepiej dodać jej nieco mniej (ze względu na charakterystyczny, intensywny smak).
Herbatę należy dokładnie wymieszać, tak by było jak najmniej grudek. Do miski wrzucamy
ser,
mascarpone,
cukier. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy
żelatynę z kremówką, po czym dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy zieloną
herbatę, miksujemy do otrzymania jednolitego koloru. Masę przelewamy do formy o średnicy 20 centymetrów. Sernik wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Przed wyjęciem sernika z formy należy go obkroić. Sernik ozdabiamy
malinami i liśćmi
ziół.