Wykonanie
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Ma
między innymi działanie antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Do tego nadaje jedzeniu piękny złoty kolor. Świetnie sprawdza się jako dodatek dań kuchni orientalnych, warto też przemycić ją do deserów.200 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki 30%50-70 g
cukrubiszkopty kocie
języki150-200 g
malin2 łyżeczki
kurkumy13-15 g
żelatyny100 ml
wodyDo kubeczka wlewamy 100 ml ciepłej
wody (około 60-70 stopni) i rozpuszczamy w niej
żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy
mascarpone,
cukier,
kurkumę i wlewamy kremówkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Do przestudzonej
żelatyny wlewamy 2-3 łyżki masy sernikowej, dokładnie mieszamy. Następnie mieszaninę powoli dodajemy do pozostałej części masy i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy ścisło
biszkopty. Na przygotowany spód wylewamy masę sernikową. Na masę zaś nakładamy
maliny. Sernik wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem przybieramy świeżymi liśćmi
ziół.