Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na sernik
śmietankowy z
malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki.
Maliny zatopione w
owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego.
Składniki:duży
jogurt naturalny (mój miał 350 ml)duże opakowanie
śmietany 30% (moje miało 330 ml)100 g
cukru1 czubata łyżeczka
cukru z
wanilią4 czubate łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki gorącej
wody2
czerwone galaretki (ja kupiłam z
serii mocno
owocowych galaretek frugo)opakowanie
malinPOST NIE JEST SPONSOROWANY :)Wykonanie:Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać.
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.Zimną
śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy
cukier i
cukier z
wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę.Dolewamy
jogurt i miksujemy do połączenia się składników.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody.Do masy śmietankowej dolewamy
żelatynę i krótko, lecz intensywnie miksujemy do ponownego połączenia się składników.
Żelatyna wlana do zimnej masy śmietankowej będzie zastygać bardzo szybko.Masę
śmietankową wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.Następnie na wierzchu sernika układamy
maliny i zalewamy je połową
galaretki frugo. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy
galaretka zastygnie na tyle, że
maliny nie będą się przemieszczać, wylewamy resztę
galaretki.Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.Smacznego :-)