Wykonanie
To ciasto, to jeden z najlepszych przepisów, jaki opracowałam w tym roku. Jest ciekawe w smaku, lekkie i bardzo letnie.3
jajka75 g
cukru85 g
mąki20 g
masła150 g
mascarpone250 ml
kremówki 30%30-50 ml
syropu z czarnego bzu250 ml
mleka kokosowego30-50 g
cukru2-3 g + 9-10 g
żelatyny20 ml + 50 ml
wody80 g
płatków migdałowychJajka ubijamy z
cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone, ale ostudzone
masło i ponownie mieszamy.
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 36 cm x 8 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie.
Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z prostokąta wykrawamy dwa paski o wymiarach 35 cm x 3 cm. Tą samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki.2-3 g
żelatyny rozpuszczamy w 20 ml prawie gorącej
wody. Ubijamy 125 ml kremówki, następnie dodajemy
mascarpone i miksujemy na gładką masę. Później dodajemy powoli
syrop z czarnego bzu, tak by się nie zaważył. Na sam koniec idzie
żelatyna. Dobrze rozpuszczoną
żelatynę łączymy najpierw z 2-3 łyżkami masy, następnie przelewamy do miski z pozostałą częścią masy i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy wyłożonej
biszkoptem i wstawiamy na godzinę do lodówki.9-10 g
żelatyny rozpuszczamy w 50 ml prawie gorącej
wody. Ubijamy lekko 125 ml kremówki z
cukrem, następnie dodajemy
mleko kokosowe. Na sam koniec dodajemy
żelatynę. Dobrze rozpuszczoną
żelatynę łączymy najpierw z 2-3 łyżkami masy, następnie przelewamy do miski z pozostałą częścią masy i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 5-10 minut po czym przelewamy ją przelewamy do formy na krem o smaku czarnego bzu. Wierzch ciasta posypujemy
płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.