Przygotowania do świątecznych wypieków czas zacząć! Na moim świątecznym stole tradycyjnie pojawi się wielkanocna baba, ale tym razem w wersji nieco bardziej egzotycznej. Lekkie, puszyste ciasto muśnięte słodycząkokosa z małym dodatkiem białej czekolady.ciasto:500 g mąki250 g masła200 g cukru1 szklanka mleka kokosowego1 szklanka wiórków kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodawać wiórki kokosowe na przemian z mlekiem. Połączyć. Gotową masę przelać do formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) na babkę z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60 minut w 160 º C (ja piekłem 90 minut). Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Nie wyjmować babki z formy, kiedy jest ciepła.polewa:50 ml kremówki 30%50 ml mleka kokosowego9 kostek białej czekolady2 łyżeczki zimnej wody2 łyżeczki żelatynyŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu z mlekiem kokosowym prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać babkę. Całość udekorować płatkami świeżego kokosa.Smacznego! :)