Wykonanie
Ze względu na warunki pogodowe, w tym roku
truskawki są umiarkowanie słodkie. Jednak tyle na nie czekałam, że nic nie jest mnie w stanie zniechęcić. Od poniedziałku pochłaniam w ogromnych ilościach małe kwaskowate
owoce. Piekę, miksuję i mrożę. Ostatnio był
truskawkowy przepis na ciepło, tym razem dla równowagi coś na zimno.400-500 g
truskawek500 g
twarogu do serników250 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki 30%160 g
cukru4-6 łyżeczek
żelatyny (w zależności od konsystencji
sera)
cukier puderTruskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy, po czym kroimy na pół.
Żelatynę wsypujemy do filiżanki, zalewamy odrobiną zimnej
wody i dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy. W kremówce rozpuszczamy
żelatynę, po czym przelewamy całość do miski z
twarogiem,
mascarpone i
cukrem. Dokładnie miksujemy, przelewamy do tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Na wierzchu układamy
truskawki, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi
ziołami (np.
miętą albo werbeną
cytrynową).