Wykonanie
Panna cottę można podać na wiele sposobów. Dobrze smakuje przybrana świeżymi, albo przetworzonymi
owocami. Pasują do niej też
galaretki, zwłaszcza takie domowe, zrobione z ulubionych składników.Przepis na panna cottę :250 ml
śmietanki kremówki 36%250 ml
mleka1 łyżka ekstraktu
waniliowego4 łyżeczki
żelatynyŻelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej
wody. W ganku podgrzewamy
śmietanę kremówkę,
mleko i ekstrakt
waniliowy. Kiedy mieszanina się zagotuje, rozpuszczamy w niej
żelatynę. Rozlewamy do foremek (lub miseczek, zależnie od planowanego sposobu podania). Po przestudzeniu panna cottę wstawiamy do lodówki na godzinę.Przepis na
galaretkę truskawkową :100 g
truskawek20-25 g
cukrużelatynaodrobina ekstraktu
waniliowegoTruskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, po czym miksujemy je w blenderze i wrzucamy do garnka. Doprowadzamy
owoce do wrzenia, dodajemy
cukier oraz odrobinę ekstraktu
waniliowego i gotujemy jeszcze przez 5 minut dokładnie mieszając. Odpowiednią ilość
żelatyny (sprawdzamy jaka wyszła nam objętość
truskawek po zmiksowaniu) wsypujemy do filiżanki i zalewamy odrobiną zimnej
wody. Dokładnie w ten sam sposób przyrządzimy też
galaretkę z
malin,
wiśni,
moreli czy
śliwek.Gdy
truskawki przestygną dodajemy do nich
żelatynę, dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek wypełnionych częściowo panna cottą .