ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z musem truskawkowym

Panna cotta z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Panna cotta to po włosku nic innego jak "gotowana śmietana". Brzmi mało apetycznie, ale jeśli dodamy do tego kilka innych składników i mus z soczystych słodkich truskawek, stworzymy prawdziwy raj dla podniebienia. Kuchnię włoską wciąż odkrywam na nowo. Do tej pory prym wśród włoskich deserów wiodło tiramisu. Ale panna cotta urzekła mnie swą prostotą i smakiem. Z pewnością na stałe wpisze się na listę domowych ulubionych deserów.
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
250 ml mleka 3,2 %
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
Do garnka wlać śmietanę, mleko, wsypać cukier i cukier z wanilią lub miąższ z laski wanilii. Gotować nie doprowadzając do wrzenia i cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i stopniowo wsypywać żelatynę energicznie mieszając trzepaczką. Można wcześniej namoczyć ją w niewielkiej ilości ciepłej wody. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek (najlepiej silikonowych) i przestudzić, po czym wstawić do lodówki do stężenia (na noc). Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Stężałą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Ozdobić dowolnie. Smacznego!
Przypominam o trwającym konkursie i zachęcam do zgłaszania swoich opinii: KONKURS.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/05/co-dzis-na-deser-mamo.html