Wykonanie
Szybkie do zrobienia niestety trzeba czekać aż deser zgęstnieje:( ja przyśpieszyłam proces wkładając deser do zamrażarki:) i w pół godziny można było już się delektować mieszanką dwóch smaków które niesamowicie się dopełniają:)Wyszło mi 5 pucharków.
Składniki na
waniliową panna cottę:- 600 ml
śmietanki 30% lub 36%- 100 ml
mleka- 75 g
cukru- 2
laski wanilii (lub 3 łyżeczki
aromatu waniliowego)- 1/3 szklanki ciepłej
wody- 3 łyżeczki
żelatynySkładniki na
truskawkowy mus
galaretkowy:- 500 g
truskawek- 1 opakowanie (75 g)
galaretki truskawkowej- 200 ml gorącej
wodyŚmietankę i
mleko wlać do garnka, dodać
cukier i ziarenka wyskrobane ze środka
lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć
laski wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć
aromatu waniliowego, to jest to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej wodzie rozpuścić
żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten proces wstawiając garnek do zimnej
wody. Chłodny płyn przelać do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (zajmuje to minimum 2 godziny).Przygotowanie
truskawkowego musu to zmiksowanie
truskawek blenderem, a następnie dodanie do nich
galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia do zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.
Mniam smakowało obłędnie :) Smacznego