Wykonanie
"Kieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza.
galaretka truskawkowa150 g
truskawek250 ml
śmietanki 30%250 ml
mlekaok. 180 g
cukru2 łyżeczki
żelatynyłyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąodrobina ekstraktu
waniliowegoOk. 2 łyżki
cukru rozpuścić w garnuszku wraz z niewielką ilością
wody. Dodać pokrojone
truskawki i gotować do momentu rozpadnięcia się
owoców. Ostudzić, po czym przelać do pucharków.
Żelatynę rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłej
wody.
Śmietankę i
mleko zagotować razem z
cukrem,
cukrem z
wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z
żelatyną.Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu
truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Przygotować
galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy
galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia.