Czekolada smakuje świetnie w każdej postaci. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej życia. Z resztą takich osób jest zapewne wiele. Oto przepis na deser dla wszystkich czekoladowych łasuchów – lekki mus z pomarańczową nutą.Mus czekoladowo-pomarańczowy – przepis:100 ml śmietany kremówki 30%100 g gorzkiej czekolady100 g mascarpone60 g cukruskórka otarta z jednej pomarańczy1 pomarańczaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Śmietanę ubijamy z 20 gramami cukru. Po zestawieniu czekolady z kuchenki dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy. Później do jednorodnej masy dodajemy bitą śmietanę, ponownie mieszamy. Masę wstawiamy na 45 minut do lodówki, w międzyczasie roztapiamy w rondelku 40 gram cukru i z tak powstałego karmelu robimy różne ozdoby. Mus nakładamy bezpośrednio na talerz, na którym będzie podany. Deser ozdabiamy, kakao, karmelowymi dekoracjami oraz kawałkami pomarańczy.