Wykonanie
Dzięki Aztekom ludzie na całym świecie poznali smak ziaren kakaowca. Uraczyli oni konkwistadorów cierpkim, dziwnym
napojem. Mimo pierwszej negatywnej reakcji, same ziarna, jak i niezwykły napitek trafiły do Europy. Dziś bardzo trudno wyobrazić sobie cukiernictwo bez
czekolady . Poza walorami smakowymi świetnie poprawia ona humor. Jeśli zaś dodamy do niej odrobinę
chilli, rozgrzeje też nas w chłodne dni.150 ml
śmietany kremówki 30%100 g
gorzkiej czekolady100 g
mascarpone90 g
cukruchillikakaoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy szczyptę
chilli.
Śmietanę ubijamy z 40 gramami
cukru. Po zestawieniu
czekolady z kuchenki dodajemy do niej
mascarpone i dokładnie mieszamy. Później do jednorodnej masy dodajemy
bitą śmietanę, ponownie mieszamy. Masę wstawiamy na 45 minut do lodówki, w
między czasie roztapiamy w rondelku
cukier i z tak powstałego karmelu robimy różne ozdoby. Mus nakładamy bezpośrednio na talerz, na którym będzie podany. Ładny kształt nadamy mu dzięki obręczom cukierniczym. Deser ozdabiamy karmelowymi dekoracjami i
kakao.