Wykonanie
Kluski przywodzą na myśl smaczną, prostą i domową kuchnię. Dla mnie nie muszą być idealne czy finezyjnie podane. Za to powinny zachwycać smakiem, smakiem przypominającym dzieciństwo. Mimo że często robię kluski z różnymi sosami, których nie znałam, kiedy byłam mała to same dania ciągle mają posmak dawnych czasów.150 g pieczonego miąższu dyni (lub musu
dyniowego)około 280 g
mąki pszennej1
jajko80 g
sera corregio270 ml
śmietany 18%4 ząbki
czosnkubazylia tajska siam,
bazylia,
bazylia czerwonasól,
pieprzDo miski wrzucamy mus z dyni,
mąkę pszenną,
jajko oraz szczyptę
soli. Całość dobrze wygniatamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na kawałki. Kluski wrzucamy delikatnie na gorącą, osoloną
wodę. Wyjmujemy je 5-6 minut po tym jak wypłyną do góry. Kulski odcedzamy. Na patelnię wrzucamy posiekany
czosnek. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy
śmietanę i
ser (zostawiamy odrobinę do posypania potrawy). Dokładnie mieszamy aż
śmietana połączy się z
serem. Na sam koniec dodajemy posiekane
zioła,
pieprz i
sól (jeśli potrzeba). Gotowy sos łączymy z kluskami. Przed podaniem kluski posypujemy
serem i ozdabiamy świeżymi
ziołami.