Wykonanie
Deser to taka część posiłku, która
spędza sen z powiek nie jednej osobie na diecie. Jak tu sobie odmówić, jak nie spróbować. Od jednego kawałka ciasta jeszcze nikt nie przytył, zwłaszcza jeśli po nim następuje długi spacer. Nie zamierzam jednak dziś pisać o odchudzaniu, ale o tym jak można odchudzić sernik, tak by nie stracił smaku. Są różne pomysły na podstawę sernika: ciasto kruche,
ciasto francuskie,
ciastka wymieszane z
masłem. Moja propozycja to
ryż preparowany. Wystarczy go wsypać do formy i zalać masą
serową. Na tortownice o średnicy 25 centymetrów wystarczy około 15-20 gram
ryżu. Ten prosty zabieg potrafi zmniejszyć kaloryczność ciasta o kilkaset kalorii (20 g
ryżu to około 75 kalorii, około 220 gram
ciastek wymieszanych z
masłem 800-1000 kalorii). A teraz
pora na kremowy, rozpływający się w ustach sernik z
kokosową nutą .1000 g
sera do sernika150 g
cukru3
jajka4 łyżki
mąki ziemniaczanej300 ml
mleka kokosowego1 łyżka ekstraktu
waniliowego15-20 g
ryżu preparowanegowiórki kokosowewiórki
czekoladoweTortownice po bokach smarujemy
masłem. Na dno wysypujemy
ryż preparowany, po czym rozprowadzamy go równomiernie.
Ryż posypujemy cienką warstwą wiórek
kokosowych.
Ser mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy,
mąką ziemniaczaną oraz
mlekiem kokosowym (ważne jest by przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszką, tak by powstała jednorodna mieszanina). Masę przelewamy do formy, trzeba robić to o woli tak by
ryż się nie przesunął. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po ostudzeniu posypujemy wiórkami czekoladowymi.