ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa z cielęciną

Zupa koperkowa z cielęciną

nazwa

Wykonanie

Składniki
70 dag cielęciny (lub polędwiczek wieprzowych)
1 por
1,5 łyżki mąki krupczatki
sól
maggi
1 mały kubek śmietany 12%
1 duży pęczek koperku
Czas przygotowania: 30-40 min
Było trochę na słodko, a teraz całkowita zmiana smaków. Zupa koperkowa, którą można zjeść równie dobrze z ziemniakami, jak i chlebem. Idealna na takie dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie dwóch dań albo po prostu nam się nie chce.
Zagotowuję około 1,5 l wody. Cielęcinę (jak akurat nie mam, to polędwiczkę wieprzową) kroję na kostkę i wrzucam ją na wrzątek. Dość szybko powinna zmięknąć. Kroję pora na dość cienkie plasterki i dodaję do mięsa. Żeby zupa uzyskała nieco gęstszą konsystencję, w zimnej wodzie mieszam mąkę krupczatkę i wlewam ją do garnka. Gotuję to na średnim ogniu. W międzyczasie kroję drobno koperek. Taki naprawdę solidny pęczek. Te sklepowe są dość małe, więc wzięłam trzy pęczki. Kiedy mięso jest już mięciutkie, odlewam trochę wywaru do kubka, dodaję śmietanę, trochę soli oraz maggi i mieszam. Wlewam tę mieszaninę do garnka i wyłączam palnik. Teraz dosypuję koperek i odstawiam garnek na jakieś 5 minut, żeby zupa przeszła koperkiem.
Jak widzicie, wiele zachodu przy tym nie ma, a zupa jest bardzo aromatyczna. Smacznego!
Podobne przepisy
Pieczone żeberka
Tatar z łososia
Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Krem z brokułów
Kotlet de volaille
Źródło:http://www.gryzz.pl/zupa-koperkowa-z-cielecina