ßßß
Składnikikaczka:4 piersi kaczkisólpieprzporburaczki:buraki (60-70 dag)1 nieduża cebulasólpieprz1 łyżka masła roślinnegoopcjonalnie: ziemniaki, brzoskwinieCzas przygotowania: 15 min plus 60 min duszenieKaczka, czyli moje ulubione mięso. Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie. Zapraszam na ekstremalnie łatwy przepis, który na pewno sprawdzi się w każdym domu.Podana ilość składników wystarczy dla 4 bardzo głodnych osób.Buraki mam ugotowane poprzedniego dnia, żeby nie czekać, aż wystygną i łaskawie dadzą się obrać. Ścieram je na dużych oczkach i na razie zostawiam.Oczyszczone piersi kaczki przyprawiam solą i pieprzem, po czym daję na patelnię, przykrywam i zostawiam na średnim ogniu. Kaczka puści soki i nie trzeba będzie jej niczym podlewać – udusi się w sosie własnym. Po 20 minutach dodaję okrojonego drobno pora, żeby nadał trochę aromatu. Duszę kaczkę jeszcze 40 minut, w międzyczasie odwracając dosłownie raz na drugą stronę.Kroję drobno cebulkę (można pokroić szczypior z cebuli) i podduszam na maśle, po czym dodaję starte buraki i zostawiam na małym ogniu na około 20 minut.I to w sumie cała filozofia. Jeszcze odrobina ziemniaków, a dla podkreślenia smaku można do kaczki podać brzoskwinię. Już prościej i pyszniej być nie może ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki ruskie
Pierogi leniwe
Pieczone żeberkaBrzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe