ßßß Cookit - przepis na Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami

Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
kaczka:
4 piersi kaczki
sól
pieprz
por
buraczki:
buraki (60-70 dag)
1 nieduża cebula
sól
pieprz
1 łyżka masła roślinnego
opcjonalnie: ziemniaki, brzoskwinie
Czas przygotowania: 15 min plus 60 min duszenie
Kaczka, czyli moje ulubione mięso. Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie. Zapraszam na ekstremalnie łatwy przepis, który na pewno sprawdzi się w każdym domu.
Podana ilość składników wystarczy dla 4 bardzo głodnych osób.
Buraki mam ugotowane poprzedniego dnia, żeby nie czekać, aż wystygną i łaskawie dadzą się obrać. Ścieram je na dużych oczkach i na razie zostawiam.
Oczyszczone piersi kaczki przyprawiam solą i pieprzem, po czym daję na patelnię, przykrywam i zostawiam na średnim ogniu. Kaczka puści soki i nie trzeba będzie jej niczym podlewać – udusi się w sosie własnym. Po 20 minutach dodaję okrojonego drobno pora, żeby nadał trochę aromatu. Duszę kaczkę jeszcze 40 minut, w międzyczasie odwracając dosłownie raz na drugą stronę.
Kroję drobno cebulkę (można pokroić szczypior z cebuli) i podduszam na maśle, po czym dodaję starte buraki i zostawiam na małym ogniu na około 20 minut.
I to w sumie cała filozofia. Jeszcze odrobina ziemniaków, a dla podkreślenia smaku można do kaczki podać brzoskwinię. Już prościej i pyszniej być nie może ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki ruskie
Pierogi leniwe
Pieczone żeberka
Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Źródło:http://www.gryzz.pl/kaczka-z-patelni-z-zasmazanymi-buraczkami