Wykonanie
Por to późnojesienne warzywo cebulowe, które ma bardzo mało kalorii. Samym
porem trudno się najeść. O wiele bardziej sycąca będzie jesienna sałatka porowa, wzbogacona w kilka składników o wysokiej zawartości białka i tłuszczu.Sałatką porową możemy zajadać się jak przekąską, lub też może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek.Składniki na
sałatkę porową1 duży
por,4–5 parówek wieprzowych, parzonych,4 jajka kurze M-ki,1 puszka fasoli czerwonej,1 puszka kukurydzy,2–3 ogórki konserwowe,2–3 łyżki majonezu,1 łyżeczka musztardy,
sól kuchenna i świeżo mielony czarny
pieprz.
Pora dokładnie myjemy, odcinamy dolną część cebuli (tę z korzonkami), a resztę kroimy w talarki. Pokrojonego
pora możemy sparzyć wrzątkiem przez kilka minut — będzie wtedy miększy i łatwiej strawny.Parówek nie musimy gotować. Parówki oczyszczamy z foliowych osłonek — o ile taki mają — i kroimy w talarki lub półksiężyce.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę. Najszybciej (i chyba najbezpieczniej, ponieważ dość trudno się w ten sposób pokaleczyć) jajka w kostkę kroi się za pomocą krajaczki do
jajek. Najpierw jajka kroimy wzdłuż, a później — układając przecięciami równolegle do tacki krajaczki — w poprzek.Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę lub w ćwiartki talarków.Wszystkie powyższe składniki mieszamy z 2–3 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Sałatka porowa jest dość pikantna i u bardziej wrażliwych osób może wywoływać nieznaczny ból brzucha, więc warto zwrócić na to uwagę. Najsmaczniejsza jest podawana w temperaturze pokojowej, ponieważ delikatne ocieplenie sałatki, pozwala wydobyć cały jej aromat.Smacznego!