Wykonanie
Składniki0,5 kg
świeżego łososia4 nieduże
ogórki kiszonesólpieprzmaggimusztarda (opcjonalnie)Czas przygotowania: 15-20 min
Ryby w Polsce chyba najczęściej
jada się panierowane. A szkoda. Surowa
ryba też jest przepyszna. Cieszy mnie, że jest coraz więcej barów sushi, może dzięki temu inne formy przyjmą się szerzej.Zanim zaczniecie przygotowywać tatara, znajdźcie naprawdę dobra
rybę. Idealnie jest, jeśli zostanie ona na Waszych oczach wyłowiona ze zbiornika. Wszystkie odmrażane to jednak potencjalne źródło zatrucia. Jeśli więc nie macie dostępu do świeżutkiej
ryby, może lepiej zastąpić ją wędzoną?Ale do rzeczy. Ściągam skórę z
łososia, sprawdzam, czy nie zostały jakieś ości. Jeśli tak, ich wyjęcie jest
banalne – wystarczy przeznaczyć pęsetę na użytek kuchenny i nią wyciągnąć ości, które z reguły są na tyle duże, że dają się chwycić i wytargać.
Mielę rybę na grubym sitku lub siekam ją nożem – to już w zależności od tego, ile akurat jej mam.Obieram i kroję
ogórki kiszone na małą kostkę i zostawiam na chwilę na sitku, aby odciekły. Następnie dodaję je do
ryby. Teraz jeszcze
sól (nie za dużo, ponieważ
ryba jest strasznie chłonna i ile
razy jej nie spróbujecie, może się wydawać, że nie posoliliście – myślę, że tak pół łyżeczki spokojnie wystarczy),
pieprz, odrobina
maggi.
Ryba jest na tyle tłusta, że nie trzeba już dodawać w zasadzie nic, ale jeśli wyda Wam się, że nie chce się to kleić, dorzućcie łyżeczkę
musztardy. Smacznego!
Podobne przepisy
Jaja w
sosie tatarskimSałatka jarzynowa w galarecie
Por wieczorową
porąSałatka ziemniaczana
Pasta jajeczna