ßßß Cookit - przepis na Smażone patisony

Smażone patisony

nazwa

Wykonanie

Składniki
patisony
jaja
bułka tarta
sól
pieprz
opcjonalnie vegeta
olej
Czas przygotowania: 15 min
Jaką alternatywę macie u siebie dla kotletów schabowych? U mnie były już różne próby, ale zawsze z niecierpliwością czekam, aż w ogrodzie pojawią się patisony. A kiedy już są, rosną w zaskakującym tempie i po kilku dniach są idealne do usmażenia.
Smażone patisony można równie dobrze podawać jako samodzielne danie, ale także w towarzystwie ziemniaków i jakieś surówki. U mnie dzisiaj gonitwa, więc patisony wystąpiły solo. Ale za to w postaci całej góry, bo wszyscy głodni :)
Jeżeli patisony są małe i mają miękką skórkę, wystarczy je obrać. Nie trzeba też usuwać gniazd nasiennych, ponieważ po usmażeniu pestki są naprawdę smaczne. Przy większych warzywach skórkę obieramy – schodzi dość łatwo, ale pod nią patison jest dość śliski, więc trzeba się uzbroić w dobrą obieraczkę i cierpliwość. No i jeśli pestki są twarde, usuwam całe gniazda. Następnie kroję każdego patisona na plastry o grubości około 0,5 cm.
Teraz już jest z górki – doprawiam patisony z obu stron solą i pieprzem. Można vegetą, jeśli ktoś lubi – ale radziłabym ją przesiać przez sitko. Zamaczam każdy kawałek w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę chwilę z obu stron, aby bułka uzyskała ładny, złocisty kolor.
Po usmażeniu przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć nieco tłuszczu. I daję patisonom chwilę, aby nieco przestygły – skubańce lubią trzymać ciepło, a po co sobie język parzyć ;) Po paru minutach są gotowe do jedzenia. Zdecydowanie polecam i mięsożercom, i wegetarianom. Smacznego!
Podobne przepisy
Kotlet de volaille
Zawijas z jarmużem
Krokiety z mięsem
Ryba z warzywami
Zielona sałatka zimowa
Źródło:http://www.gryzz.pl/smazone-patisony